Zpět

Na dort či palačinku jen do baru Naproti

„V Mléčném baru Naproti zákazníci mohou běžně okusit originální dorty s vlastní recepturou paní Lali, která spojila chutě českých zákazníků a gruzínské kuchyně,“ říká Olga Rosenbergerová, manažerka baru.

Mléčný bar Naproti okouzlí zákazníky zajímavým interiérem, rodinnou atmosférou a příjemnou obsluhou. Především si ale získá chuťové pohárky každého, kdo ochutná místní koláče, dorty nebo palačinky. Hlavní pomocnou rukou při pečení je Míša. „Na pečení je potřeba talent a Míša to v sobě má, tak jsem ji poradila, ať se věnuje právě této činnosti, protože podobnou šanci už nebude nikdy mít,“ doplňuje Olga Rosenbergerová.

Míša se vyučila kadeřnicí a chtěla pokračovat studiem na střední škole. Tu však nedokončila, protože vážně onemocněla a začala navštěvovat psychiatra. Zhruba tři roky byla bez práce. Pobývala v Domě duševního zdraví, tedy v zařízení pro klienty s psychickými potížemi, kteří potřebují pravidelný nebo jenom občasný kontakt s lékařem.

„To ale není rozhodně vhodné bydlení na dlouho a nikomu bych to nedoporučila. Musela jsem hledat něco jiného. Teta mi poradila, že existuje chráněné bydlení,“ popisuje Míša.

Bydlela i v azylovém domě a Domě na půl cesty, který poskytuje ohroženým mladým dospělým ubytování na přechodnou dobu a podporu při vstupu do běžného a samostatného života.

Právě kvůli nevyřešené bytové situaci navštívila Asociaci TRIGON, kde jí bylo poskytnuto chráněné bydlení a zároveň začala navštěvovat pracovní dílnu. „Bohužel jsem si našla špatného přítele a trochu jsem zlobila. Pak mi paní Rosenbergerová doporučila práci v Mléčném baru Naproti, abych energii vybila jinde,“ pokračuje ve vyprávění Míša.

„Jsme tu v podstatě jedna velká rodina. Podnikáme i společné akce mimo práci. Byli jsme posedět a popovídat si na společném večírku a jednou jsme byli hrát i bowling.“ popisuje s úsměvem Míša.

Míšin život dostal řád a smysl. Dnes pracuje již sedmý měsíc pět dní v týdnu na šestihodinové ranní a odpolední směny. Poslední dva měsíce se věnuje hlavně pečení, v němž je nejlepší.

 

Mléčný bar Naproti si již vytvořil stálou klientelu, ale do budoucna je ještě co vylepšovat. „Vzhledem k větší poptávce po našich výrobcích hned po novém roce v kuchyni přibude jeden palačinkovač, místo ručního mixéru je potřeba robot. Počítáme s dalšími stavebními úpravami a změnami pracovního prostředí. Do budoucna dále plánujeme také zlepšit osvětlení v dětském koutku, který si u nás oblíbily hlavně maminky s dětmi,“ upřesňuje plány do budoucna Olga Rosenbergerová.

Ačkoliv si cestu do mléčného baru našli mnozí herci, maminky s dětmi a obyvatelé centra, Naproti má stále touhu svou klientelu rozšiřovat. Nemalou překážkou je v současné době poměrně vylidněné centrum Ostravy. Nezbývá než doufat, že se jedná o jev dočasný a že se stále najdou lidé, kteří půjdou dobrým věcem naproti.

 

Příjemce Družstvo NAPROTI
Název Mléčný bar Naproti - vznik a stabilizace trvale udržitelné sociální firmy
Operační program OP LZZ
Zahájení 1. listopad 2011
Ukončení 31. říjen 2013
Náklady 3 590 974,82 Kč
Číslo CZ.1.04/3.1.06/30.00154
Partneři  
Web www.dr-naproti.cz
Kontakt orosenbergerova@asociacetrigon.eu